onsdag 5 november 2014

Om minister Bah

originalMinister Bah har fått mycket stryk sin första tid. Kanske välförtjänt? Så här säger hon i dagens debattartikel:

Vi har under de senaste åren sett en utveckling där medier arbetar under allt mer pressade förhållanden. Då den mediala mångfalden blir sämre ökar sårbarheten för ensidig påverkan; den kritiska förmågan och möjligheten till självständig analys minskar. Medielandskapets utmaningar är en politisk fråga som regeringen har för avsikt att ta itu med.”

Det vi sett de senaste åren är ju tvärtom framväxten av en medial mångfald utan dess like! Har detta gått minister Bah förbi? Folk bloggar, startar youtube-kanaler, säger sin mening på facebook, gör podradio, ger ut e-böcker, driver kampanjer on-line etcetera.

Fler röster än nånsin hörs i debatten. Angelägna artiklar, videos och nyhetstips delas med en knapptryckning. Alltså raka motsatsen till ”ensidig påverkan”, som snarare var det som rådde före internets intåg. Och vems möjligheter till ”självständig analys” är det som minskar?

Vad som däremot är sant är att en lång rad gammaldags medier är på väg ut. Medier i vika ett privilegierat fåtal kunnat härska oinskränkt. Är det dessa dinosaurier som regeringen ska kämpa för att rädda?

ministerns debattartikel finns här.