lördag 7 mars 2015

Yttrandefriheten inställd tills vidare

11038695_10152757678946989_2646345933152216290_n

Jag anmälde mig till Ung Pirats paneldebatt ”Vart är yttrandefriheten på väg”, som skulle hållas i Folkets hus i Göteborg i torsdag och där Lars Vilks, Sakine Madon, Alexander Bard och Per Sunde skulle delta. Jag var tvungen att ange personnummer vid anmälan och fick veta att min identitet skulle kontrolleras vid inträde. Dessutom skulle jag vara tvungen att passera en metalldetektor.

Jag ska erkänna att jag kände olust, ja, jag var faktiskt rädd. Men jag känner att jag helt enkelt måste stå upp för yttrandefriheten i den situation som nu råder. Jag måste göra det jag kan, innan det är för sent. För jag vill verkligen leva i ett samhälle med yttrandefrihet. Det första som hände var att mötet flyttades fram en dag, till fredag 16.00, och då utan Sakine Madon och Alexander Bard. Detta pga att Lärarförbundet som samtidigt finns i en annan del av huset reagerat med oro. Då reagerade Dansforum på samma sätt, de hade aktiviteter planerade på fredagen i samma hus. Varpå Folkets Hus backade och helt vägrade upplåta lokal. Debatten ställdes in.

Detta fyller mig med en mängd känslor. Sorg är nog den starkaste av dem. Det känns som att det redan är för sent. Terroristerna har lyckats med att sprida så mycket rädsla att demokratiska sammankomster inte längre kan hållas.

Det är så här det kommer att se ut i Sverige under överskådlig tid.