fredag 24 juli 2015

Vi cyklar runt i världen 4

image

I dag har vi cyklat från Utrecht till Gouda. Ja, till oststaden alltså. En sträcka om fyrtio kilometer.

Holland är platt som en pannekoek. Här finns inga benmuskeltärande och humörpåfrestande uppförsbackar. Och följdriktigt heller inga som på ett befriande sätt bär nedför. Trampandet är behagligt och motståndslöst.

Denna platthet gör inte upplevelsen långtråkig.Tvärtom, Holland är ett oavbrutet underhållande cykelland. Det ena stimulerande och inte sällan rentav häpnadsväckande intrycket följer på det andra. Jag associerar till ett förvuxet dockhus kombinerat med barnens zoo.

Kanaler med snillrika broar och husbåtar, och hus som står på pålar i vattnet. Diverse odlingar: päron, tomater, majs, körsbär med mera. Djur i mängder: får getter hönor, kor, ponnyhästar, ankor och kalkoner. Extremt välskötta trädgårdar med prunkande blommor i alla färger (hortensia inte minst).

Och sedan städerna. Med gamla hus (vars väggar bland annat pryds av grimaserande människoansikten, vapensköldar och djurhuvuden), och nya som byggts för att se gamla ut, sida vid sida med djärv modern arkitektur.

I affärerna hyllmeter med ölpavor klädda med färgglada och fantasieggande etiketter.

DSCF4802

Caféer, restauranter, vinkällare, ölhak. Alla inredda med känsla och estetiskt öga.

Och inte minst de fullständigt ljuvliga bokaffärerna. Som samtliga verkar drivas av hängivna bokälskare. Stora, välsorterade, smakfullt ordnade och fulla med litterär atmosfär.

11219112_10153557583544444_2777555975641400275_nÄven städernas headshops och coffeeshops utgör ett exotiskt och spännande inslag, som piggar upp en drogblyg och förbudsmarinerad svensk.

För mig har denna myckna stimulans och variationsrikedom en klart vitaliserande effekt. Samtidigt anar jag att lyckopillret Holland har biverkningar, som efter långvarigt bruk kan ge sig till känna. Jag antar att man kan tröttna på alltihop. Att folkvimlet, trafiken, avsaknaden av tystnad och ett avskilt hörn kan skapa en känsla av instängdhet. Kanske understundom rentav panik. Jag förstår att holländare kan längta efter den ödslighet som kännetecknar Sverige. Längta efter tysta skogar med tunga barrträd och svarta, stillastående sjöar. Precis det som jag flytt ifrån. En hel del holländare har verkligen sålt sitt bohag och flyttat till bl a Värmland.

Dessa olika reaktioner på det som är Holland är sannolikt inte bara resultatet av den miljö man är van vid, utan är även personlighetsrelaterad. Personligen mår jag som bäst när de överraskande intrycken flödar. Särskilt upplivad blev jag av mötet med statyn Thinker on a Rock, som är centralt placerad i Utrechts centrum. En kanin som härmar Rodins Tänkaren.

DSCF4804

ladda ned

Eftersom Holland skakas av storm häckar vi i dag på rummet vi hyr i Gouda, på familjen Mieremets trivsamma bed & breakfast.

e3781cb2-966d-41dc-8ab4-680a3054f8e4

DSCF4861

Vid en uppräkning av holländska trevligheter ska vi inte glömma att landet även har en hel del bra musik att bjuda på. Ekseption var ett holländskt band verksamt på sjuttiotalet som gjorde moderna tolkningar av klassisk musik. Bandmedlemmarna var förstklassiga musiker, flera av dem högskoleutbildade. Bandets härförare var den karismatiske keyboardisten Rick van der Linden (1946 – 2006).

Den utmärkta dokumentären nedan visar bandet i sin krafts dagar. Den är dessutom en exposé över diverse tidstypiska stämningar och modeattribut. Frisyrer och polotröjor talar sitt tydliga sjuttiotalsspråk.

Ett läsvärt blogginlägg om Ekseption finns här.