tisdag 28 juli 2015

Vi cyklar runt i världen 6

Vi cyklar INTE runt i världen i dag. Vädret är för dåligt. Det har regnat oavbrutet i två dygn. Därför har vi medelst tåg återvänt till vår hemmacamping söder om Utrecht.

Staden är väl värd att utforska ytterligare, så detta är inte så trist som det kanske låter. Utrecht är en universitetsstad som hyser 70 000 studenter. Vilket skapar avsevärd dynamik av det ungdomligare slaget. Det saknas inte uteserveringar, och folk dom begagnar dem, om man säger så.

Jag har i dag häckat på det förnämliga stadsbiblioteket och ägnat mig åt ännu en omgång korrläsning av Snyltskator och måntroll. Hur många brister och regelrätta fel kan egentligen dölja sig i en text, även efter massor med genomläsningar av flera olika personer?

Det dåliga vädret har gett mig lite extra tid över till ölprovning. I dag har turen kommit till Snake Dog indian pale ale.

20150728_193356

Hittade i början på sommaren Bengt Anderbergs En förtrollad värd, begagnad för 5 10206spänn. En samling texter från mitten på åttiotalet. Essäer, korta noveller, dikter ochbetraktelser. Synnerligen givande läsning.

Anderberg var lärd och insiktsfull och hade blick för människan simpelhet såväl som storhet, En sprudlande fantasi och ett fantastisk språkhantering besatt han dessutom. Tänk om man kunde formulera sig på det sättet. Och ha så mycket tankar och reflektioner att dela med sig av.

Jag minns en serie program på radion för många år sedan som hette Hej Bent Anderberg, där Bengt tilläts lägga ut texten om än det ena än det andra. Många gånger var bibeln på tapeten. Trots att Bengt inte var troende var han mycket intresserad av den boken. Han var intresserad av det mesta som hör människolivet till, får man en känsla av när man läser honom. Den bibliska berättelsen var för honom en myt bland andra.

När han öser på som värst är det magisk realism han presterar. Kanske rentav en sorts fantasy. Han skriver tex rejält skruvade skrönor om Emmanuel Swedenborg, där denne bland annat förvandlar sig till olika djur.

Anderberg är väldigt mycket före internet. Han representerar en tid när debattfrågor, nyheter och världshändelser inte var tillgängliga omedelbart. När det fanns tid för långsamma och djupa tankeprocesser. Man känner liksom det när man läser honom. Att han tillbringade mycket tid med de egna tankarna om enda sällskap Jag tror Bengt hade hatat internet, och i synnerhet Facebook och bloggar.

Undrar om denna typ av djuplodande reflektioner, vilande på en gedigen bildningsgrund sakta men säkert är på väg att försvinna. Om inte annat så torde möjligheten att få sådant publicerat i böcker och tidningar ha minskat rejält.

Men kanske har de bara ändrar form. Kanske dyker de i stället upp i poddar, på youtube eller kanske rentav i bloggar, (här är en som försöker.) Det finns faktiskt somliga som skriver en sorts mini-essäer på Facebook. Anderbergs klass når de dock långt ifrån upp till.

Apropå nåt helt annat. Så här säger min astrolog Rob Brezny om denna vecka:

CANCER (June 21-July 22): "Sometimes the road less traveled is less
traveled for a reason," says comedian Jerry Seinfeld. His implication is
that rejecting traditional strategies and conventional wisdom doesn't
always lead to success. As a professional rebel myself, I find it painful to
agree even a little bit with that idea. But I do think it's applicable to your
life right now. For the foreseeable future, compulsive nonconformity is
likely to yield mediocrity. Putting too much emphasis on being unique
rather than on being right might distract you from the truth. My advice:
Stick to the road more traveled.

Ett råd som jag inte har svårt att förstå värdet av. Som nog är exakt det jag behöver höra, och som just därför kommer att vara svårt att följa.

Dagens utrechtska fotoskörd:

20150728_171252

20150728_182644

20150728_163639

20150728_171623