lördag 3 oktober 2015

Från den parallella tvillingvärlden helt nära – tredje delen

Vi känner samhörighet inte bara med det förflutna, utan också med framtiderna som inte materialiserades, och med de andra varianter av nuet som förefaller löpa parallellt med det vi accepterat att leva i.

Brian Eno

6a00d8341ec5f153ef019b020c7e38970c

Klädsel pyjamas.

Jag kollade rugby en stund på eurosport och klev sedan upp. På hallgolvet låg ett brunt kuvert. Jag sprättade upp det. Brevpapperets logga föreställde en fet naken man sittande i ett traktordäck på en spegelblank insjö, solen på väg ned och i bakgrunden en risig granskog. Under loggan stod: The Free Floating Anxiety Society.

Jag gick in i köket, slog mig ned vid köksbordet och började läsa:

Varning: Vid författandet av denna vädjan var stavningskontrollen tillfälligt ur funktion, samtidigt som autocorrect var aktiv. Vi ber er ha överseende med det eventuella sammelsurium detta kan ha gett upphov till. Alla missförstånd kommer att korrigeras i ett senare skede. Det lovar vi.

Här har vi några som tagit nonsens till en helt ny nivå, tänkte jag. Jag funderade på att knyckla ihop brevet och kasta det över axeln, men inledningen hade fångat mitt intresse såpass att jag kände mig tvungen att fortsätta:

Bäste Liam A!

Vårt sällskap behöver ert stöd. På grund av att det blivit allt svårare för oss att enrollera volontärer vill vi erbjuda er ett hedersuppdrag. Uppdraget kommer inte att innebära några kostnader för er. Uppoffringar förvisso, men ingen påfrestning på er ekonomi. Vi kommer inte att gräva i er plånbok, pengabälte eller madrass. Vi är ute efter ert samvete och er nyfikenhet, inte era pengar.

Uppdraget handlar om att ingå i en grupp som ska prova ett nytt preparat framtaget för att lindra och i bästa fall helt bota det vi i dagligt tal kallar för free floating anxiety – fritt flytande ångest. Ett plågsamt och svårbehandlat tillstånd som drabbar allt fler. Man räknar i dag med att cirka tolv procent av befolkningen lider av åkomman. Men här finns ett stort mörkertal. Undersökningar utförda vid The Elron H. Researh Institiute i Clearwater, Florida tyder på att så många som en majoritet av alla vuxna familjeförsörjare lider i det tysta.

The free floating anxeity soceity har med hjälp av gammal hederlig cut-up teknik bearbetat hjärnforskaren Wilder Penfields efterlämnade dagböcker. Denna teknik har uppenbarat den kemiska formeln till ett mycket lovande ångestdämpande läkemedel. För att kvalitetssäkra resultaten har vi låtit en grupp certifierade medier kanalisera synpunkter från den framlidne farmakologen Albert Hofmann.

Preparatet har visat sig mycket lovande i djurförsök. Det har testats på pingviner på Grönland (tydligt minskad nedisningsångest), papegojor i Amazonas (tydligt minskad tropikångest) och kvigor i finska Karelen (vars tvångsmässiga idisslande helt upphörde).

Vi hyser gott hopp om att medlet förutom att lindra ångest och avlägsna depressionssymtom även ska kunna glänta på några av de doors of perception som Aldous Huxley beskrev i boken med samma namn.

Om preparatet håller vad det lovar innebär det att vi kravlar oss upp på en av den farmakologiska utvecklingstrappans högst belägna avsatser, varifrån utsikten är bedårande.

Och det är här du kommer in, Liam. Du kommer att vara en av de mänskliga representanterna i en grupp som i övrigt består av mikroorganismer, vävnader, primater och datasimuleringar.

17Försöket går ut på att konstatera om medicinen har biverkningar, och i så fall vilka. Det är synnerligen osannoliktatt det har biverkningar. Om dessa mot förmodan dyker upp så kommer de att vara lindriga. De kommer att ha formen av minskat sömnbehov, hyperaktivitet, ökad sexuell aptit, råstyrka, vilddjursinstinkt, schamankänslor, trollkarlsblick och en upplevelse av att vara osårbar och oövervinnlig. Flimmer från parallella världar kan också förekomma, samt mer eller mindre kryptiska budskap från den del av universum som våra vetenskapsmän ännu inte kartlagt (den som kallas mörk).

Försöken kommer att utföras under strikt medicinsk kontroll och vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. (Främst det förstnämnda. Eftersom ingen människa ännu erfarit preparatets verkningar är parametern beprövad erfarenhet irrelevant.)

Liam! Om du är ärlig så lever du ett värdelöst liv. Du är inte till nytta för någon. Ja du läste rätt: Inte. Till. Nytta. För. Någon. Detta är din chans att göra en insats inte bara för läkarvetenskapen, farmakologin, astronomin, psykiatrin och parapsykologin, utan även för zoologin och botaniken.

Försöken är utformade som en tävling där första pris är en livslång skattebefriad inkomst samt gratis läkarkontroller vid vår rehabiliteringsklinik i Bohuslän. Andra till femtionde pris är ett dollargrin (som kan erhållas i form av en automobil eller genom plastikoperation).

Då medlet till varje pris måste hållas hemligt för våra konkurrenter kommer det att administreras under nattvardsgången i er lokala domkyrka. En av våra kemister kommer att delta i ceremonin, iklädd prästskrud. De oblat han ger er kommer att vara medicinen vi här beskriver.

Den tablett som medföljer detta brev är en gratis demoversion av preparatet. Ett varuprov som ger er er en möjlighet att avgöra om ni vill fortsätta eller ej. Svälj den med ett halvt glas ljummet vatten och lägg er sedan bekvämt på en säng eller i en soffa.

Vi ser fram emot att höra av er.

Jag lösgjorde den lilla tabletten, la den på bordet framför mig, knycklade ihop brevet och kastade det över axeln. Hur stor var chansen att lägga beslag på första pris? Hur många andra skulle delta i gruppen? Var detta som ett lotteri där slumpen avgjorde eller var man tvungen att prestera något särskilt, utöver att delta i försöket? Jag hade alltid drömt om en amerikanare och jag insåg att det här var en chans som jag bara inte fick missa. Om medtävlarna kunde räknas i tusental så var chansen att kamma hem en vinst minimal. Men om de bara var ett par hundra så var det värt ett försök. Biverkningarna verkade ju inte svåra. Om jag nu över huvud taget skulle drabbas av dem.

Tarotkotleken låg på köksbordet och jag drog tre kort - The moon, King of Cups och Three of Swords.

maj18

cups14

swords03

Jag reste mig och plockade I Ching ur bokhyllan. Slog upp den på måfå och läste.

        Someone does indeed increase him;
        Ten pairs of tortoises cannot oppose it.
        Constant perseverance brings good fortune.
        The king presents him before God.
        Good fortune

Jag gick tillbaka till bordet, plockade jag upp tabletten, stoppade den i munnen, tuggade och svalde.

b4db2888bf2a3290ca90c0cc58cb96a8

Sex timmar senare:

Jag sitter vid köksbordet med en kopp kaffe framför mig. Klockan är kanske fyra på eftermiddagen. Ljuset som faller in genom fönstret skiftar oavbrutet karaktär. Brandgult, indigo och sjögräsgrönt om vartannat. Jag uppfattar ord som viskas på avstånd och jag anstränger mig för att höra vad som sägs. Jag får för mig att det är krukväxterna som talar men slår bort den tanken. Sedan inser jag att jag hört rätt. En pelargon harklar sig och tar till orda:

– Friheten ligger i insikten att ångesten är ett hav av möjligheter. När du konstruerat din mentala lyxkryssare är du fri att färdas vart som helst. Hur många barer, top-less flickor, pooler, roulettbord och dansgolv vill du ha på kryssaren? Ska besättning var gul, vit, svart, röd eller randig? Vart vill du styra kosan? Det är du och endast du som bestämmer.

När en Flitig Lisa kränger sig ur sin kruka, hoppar ner på köksgolvet och börjar dansa inser jag att medicinen jag provar är långt ifrån biverkningsfri.

De andra växterna på fönsterbrädan följer efter. Plötsligt leker mina krukväxter ta fatt i mitt kök. När de börjar sjunga i kör tar jag vidöppen emot deras öronbedövande budskap.

Del ett

Det två