söndag 1 januari 2017

Se den blå fjärilen jaga bort det usla 2016

tumblr_ogrkeaBQVV1t0uq7uo1_1280

Det nya året kommer till oss i form av en färgsprakande fjäril. Inte skräckinjagande och otäck, utan mjuk och vänlig som en innekatt, men samtidigt full av pondus, frustande energi och förändringskraft.

På bilden ser vi hur hon utan pardon schasar bort det vämjeliga 2016, som fram tills nu oblygt uppträtt som halvnakna barbarer.

Fjärilens mission är en enda. Att ge den gränslösa fantasin utrymmet den förtjänar. Detta ska bli drömmarnas, visionernas, lekfullhetens och de uppsluppna upptågens år.

Människor kommer att känna en oemotståndlig lust att kasta sina gamla vardagskläder och dra på sig kabarékostymer. Även de striktaste banktjänstemän och akutvårdsläkare dyker upp i färgsprakande karnevalskreationer. Lösnäsor, clownskor och festflärpar blir vardagsattiraljer.

Det blir möjligt att kliva in i tavlor, böcker, speglar och spelfilmer, och lämna sitt bidrag i de landskapen. Man kan antingen kasta sig huvudstupa in i handlingen, gorma, skrika, grimasera och sätta personlig prägel, eller strosa runt med händerna på ryggen, nonchalant visslande. (Något mellanläge finns inte.)

Sammanbrott förvandlas till genombrott, huliganer blir hemtrevliga, tandtrollen tama och pyttesmå enhörningar tar sängkvalstrens plats.

Klisterkostymer och karborrekalsonger förvinner en gång för alla ur klädbutikernas sortiment. Ekiperingsuppdraget anförtros bortkollrade karamellkokare.

Bokstavsbarnen torkar gråterskornas tårar och seglar bort på ett moln av regnbågsdofter.

Att förvandla vatten till vin, uppväcka döda och gå på vattnet blir möjligt för var och en av oss.

Sockerbagare byter plats med sotare, sammanträden sköljs bort i floder av sockerdricka och surmulenhet blir sagoskimmer. Tolkar byts ut mot buktalare, Godzilla tar över allsång på Skansen och Kalle Ankas gloria och skimrande änglavingar blir synliga för envar.

Nyhetsankare vrider sig i skrattparoxysmer när tristessen flyr som dansande lämlar, och lämnar plats för balettmusik och techno. Vardagen blir bubblande pommac.

För den som förstår fjärilens djupare intention är allt detta naturligtvis befriande. Men för de som ännu inte fått sitt fantasifoster förlöst kan det verka lite otäckt till en början. Det finns de som med hjälp av insektsgift och malkulor kommer att försöka hindra fjärilens framfart. Men i längden kan inget stoppa den varma virvelvind som föds och fortplantar sig när hon fladdrar med de blå vingarna.