söndag 4 juni 2017

Alingsås första filosofibar

IMG_20170601_155834

Jag och psykologen Anders Almingefeldt har sedan i vintras brainstormat kring möjligheten att få till stånd någon form av filosofisk träffpunkt i Alingsås. En plattform som genom möten mellan människor skulle ge möjlighet till filosofisk fördjupning och inspiration.

När fake news och alternativa sanningar diskuteras vitt och brett behövs en sådan mer än nånsin. Vad som är sanning och hur man avgör vad som är det är kanske den allra äldsta filosofiska frågan. Ambitionen skulle inte vara att besvara den, men väl att vända och vrida på den på ett underhållande sätt. Formen skulle i Sokrates anda vara dialog mellan publiken och en engagerad föreläsare.

I stället för ett sedvanligt filosoficafé bestämde vi oss för att satsa på en filosofibar.

När vi letade lämplig lokal slog det oss att det vore perfekt att hålla till på MX-Rockbar. Vi hade på känn att något mycket intressant skulle kunna uppstå i skärningspunkten mellan den filosofiska miljön och rockmiljön.

Vi pratade med MX,s Lars Eliasson, som tände på idén och gav oss möjlighet att husera på deras scen.

Ju mer vi tänkte på det, desto fler beröringspunkter mellan rock och filosofi hittade vi. Nietzsches mest kända oneliner 

Gud är död

imageär ju tex rock n roll rakt av. Den kunde lika gärna uttalats av punkens gudfader Jonny Rotten.

Nietzsche förebådade även den psykedeliska rocken i form av följande citat, som lätt kunde varit titeln på ett av Hawkwinds album:

Man måste ännu ha kaos i sitt hjärta för att kunna föda en dansande stjärna

Och här är ett annat, som drar åt techno och ravescenen:

Och dom som sågs dansa, ansågs vara galna av dem som inte kunde höra musiken

Nietzsche är bara ett exempel i högen. Med lite god vilja skulle man kunna se hela den västerländska filosofin som en enda stor rockopera.

I torsdags var det dags för premiär. Vår IMG_1196gäst Johan Hyrén resonerade kring möjligheterna att i ett multikulturellt samhälle välja identitet, och om en sådan rättigheten gäller alla. Johan, som skrivit en avhandling i ämnet, tog sin utgångspunkt i den franske filosofen Michel Foucaults arbete.

Johan var fokuserad, oflummig och genuint intresserad av det han pratade om. Det allra roligaste var att filosofibaren blev precis så levande och stimulerande som vi hoppats. Publiken var på hugget och ställde den ena vakna frågan efter den andra. Johan svarade på volley, och efter ett tag svängde det hela lika bra som vilken rockkonsert som helst.

Den anda vi strävar efter att nå fram till illustreras väl med detta citat ur Jostein Gaarders bok Sofies Värld (som för övrigt varmt rekommenderas till den som vi ha en begriplig och pedagogiskt upplagd historik över den västerländska filosofins historia). 

s1

s2

Filosofibaren har fått en hel del uppmärksamhet. Alingsås Tidning och Alingsåskuriren har båda varit på. Även Göteborgs Posten har uppmärksamat projektet.

Det blir fyra bartillfällen till hösten. Hittills har vi bokat Jan Bärmark som kommer att prata om buddhistisk filosofi.

Fler är på gång.

Stay tuned.

bild

fibarx

18765926_641708972670944_5205617819958252278_n

18446576_633086123533229_2938300237076972333_n

AT 3 jun