fredag 5 januari 2018

Oj, vi reser till Ooij, del 2 - Oma

IMG_20180104_121624_processed

Det är inte Ooij som intresserar oss. Vi ska bara bo där. Hotellet heter De Gelderse Poort, och ligger nära ett naturreservat vid floden Waal. Fina promenadstråk utlovas, och en restaurant som enligt hemsidan serverar “a wide range of delicious dishes, with something for everyone’s taste”.

Tror dock inte jag kan få varken aloo gobi, naanbröd eller gostaba. Men det finns M_mainSPECIALITEITENindisk mat i närliggande Nijmegen. India Gate på Molenstraat serverar god thali.

Vi reser till Holland för att besöka vår Oma. Hon är mormor, svärmor och mamma, i en och samma person.

Oma består av stjärnstoff, och som alla andra människor är hon ett heligt mysterium. En olösbar gåta, en odefinierbar och obegränsad karaktär i ett gudomligt drama, som kommit till världen för att bidra till mänsklighetens utveckling.

IMG_20180105_115132_processed

Hon har tveklöst bidragit till min.Tillsammans med henne har jag tvingats öva både tålamod och ödmjukhet. Oma är inte medvetet elak, men i likhet med de européer som lurade fjäderskruden av Amerikas urbefolkning talar hon med kluven tunga.

Jag lärde mig tidigt att jag kunde avväpna henne med hjälp av humor. Utan min förmåga att få Oma att skratta hade vår relation sannolikt varit en katastrof.

Oma föddes i Apeldoorn och växte upp med åtta syskon. Fyra av dem emigrerade till Nya Zeeland på femtiotalet. Nu finns bara tante Riet, som bor i Utrecht, kvar i livet.

Pappan Gerhard Mentink drev en modebutik på Hoofdstraat i Apeldoorn, och handlade med fastigheter och aktier. Han var framgångsrik och byggde upp en mindre förmögenhet. Hans maka, Omas mamma, hette Wreeswijk innan hon gifte sig, och var alltså troligtvis släkt med vår Cornelis.

cats

Pappan insjuknade relativ ung och han dog i Omas armar. Ett minne som hon av lättförståeliga skäl ofta återkommer till. Hon förlorade även sin make tidigt. Oma hävdar att även han dog i hennes armar, men barnen säger att det är en efterkonstruktion. Hon hittade honom död på vardagsrumsgolvet, och det är förstås dramatiskt nog.

Oma har satt tre döttrar och en son till världen. Hon har jobbat som gymnastik- och yogalärare och är känd som en skicklig tennisspelare. Hon älskar musicals, operetter och klassisk opera. Yngsta dottern är en uppburen musical-artist i Wien, hennes äldsta är doktor i psykologi och forskare vid Göteborgs Universitet.

Oma är gammal, men fortfarande pigg och alert, om än i tilltagande grad yr i mössan. Hon glömmer att jag inte pratar nederländska och tilltalar mig på det språket, i stället för på engelska, som hon gjorde förr. Hon har dålig koll på veckodagar och egennamn.

Man har i laboratorieförsök lyckas vända åldrandet hos möss, genom att tillföra blod från yngre möss och genom cellmanipulation. Detta kommer i sinom tid att tillämpas på människor, men Oma hinner sannolikt inte uppleva de föryngringsmediciner som är på väg.

Vi som är medelålders och yngre kommer dock tack vare dessa preparat att kunna lägga minst en tredjedel till vår beräknande livslängd.