fredag 3 april 2020

Det vi nu upplever ...


Det vi nu upplever globalt är motsvarigheten till att ta sig ur en period av långvarigt missbruk. Spriten är uppdrucken och drogerna slut. Vi har kollektivt vaknat upp, liggande på golvet med sprängande huvudvärk och stinkande andedräkt. Köket belamrat med smutsig disk och ingen mat i kylskåpet. Toaletten överfull och går inte att spola.

I mer än femtio år har vi befunnit oss i ett konsumtionsrus. Ett destruktivt missbruk som lett till skövlad regnskog, massdöd av insekter, förgiftad luft och nedsmutsade hav. Och som grädde på moset en galopperande psykisk ohälsa.

Nu får vi plötsligt inte längre vår dagliga konsumtionsfix i form av shoppingrundor, outletexcesser och svarta fredagar. Våra vuxenleksaker roar inte längre och våra vanliga tidsfördriv har förlorat sin mening. Abstinensen är outhärdlig.

Det är nu, när vi ligger där utslagna, hjälplösa, vädjade om hjälp i vår nöd, det är nu vi måste se upp. För den snabba lindringen är inte långt borta. Ännu en joint, ännu en drink, eller mer av drogen man varit beroende av.

Langaren knackar redan på dörren. “Bara en gång till” säger han. “En sista gång, sen kan du sluta. Du minns väl hur skönt det var, hur bra allting kändes? En gång till och smärtan försvinner, allt blir som förr. Det blir visserligen dubbelt så dyrt den här gången, men det bryr vi oss inte om just nu. Du har alltid varit en bra kund och därför får du handla på kredit.”

Det är hög tid att växa upp, att inse att "festen" är över. Och att det bara finns en väg framåt - att nyktra till, och förbli nykter.

Att kämpa sig ur ett långvarigt missbruk är inte lätt. Men om vi vill överleva på den här planeten är det fullständigt nödvändigt.

För nästa baksmälla …