fredag 11 februari 2022

Några bloggrader om en februaritripp

Jag ligger på en säng i vandrarhemmetet Naturcamping Lagom i Gräsmark utanför Sunne och bläddrar i de böcker jag köpt på Böckernas hus. Böckernas hus i Tidan erbjuder 60 000 böcker över 400 kvadratmeter. Detta var mitt första besök i butiken. Jag lyckades begränsa min glupande litteraturhunger till fem böcker. Om du undrar vilka de är så finns de längre ned i detta inlägg.

Jag lämnade också in 2 exemplar vardera av de 4 böcker jag själv skrivit så här långt, så att de via Böckernas hus kan hitta fram till läsare.

Naturcamping Lagom var från början en militäranläggning. Anläggningen är nu inne på sin tredje holländska ägare. Vi är återkommande gäster, såväl sommar- som vintertid. Nu är det Mariska och Harold som styr campingskutan. Värmland vimlar för övrigt av holländare. De säljer sitt ordinära hus i Holland och köper för samma summa pengar en värmländsk herrgård med sjötomt. Ofta blir det rentav en slant över.

För att fira att min hustru Ilse fyller år och att Iggy Pop tilldelats Polarpriset har vi gett oss ut på en februaritripp. Resans stopp finns redovisade på bifoga karta och utvecklas nedan. Inte minst ser jag fram emot en halvdag på Selma spa med diverse bastusittningar, poolhäng och lunchbuffé.

I bilen korrekturlyssnas det på min egen inläsning av min bok Min vän Sällsam. Jag jobbar med miljöljud och musikpålägg, så detta är inte en ordinär ljudbok med en solo-röst endast. Så här låter det när huvudpersoner Mats Mårtensson i sin jakt på doktor Bavesh Kumar försöker hitta nattklubben Other World Kingdom i Varanasi, Indien:

 
Resans nedslag:


Sivans dotter, som nu driver verksamheten, gav oss ett ost-föredadrag av Guds nåde. Vi provsmakade käkarna ur led.
Rane stenar är Sveriges största skeppssättning efter Ale stenar i Skåne. Den består av 24 stenblock på mellan 1,5 och 3 meters höjd. Konstruktionen ligger i rak nord-sydlig riktning och är alltså orienterad efter solens position vid sommarsolståndet. Platsen har sannolikt använts för ceremonier och samlingar kring midsommar.

Jörgen I Eriksson skriver om Rane stenar i boken Heligt landskap:

Besökaren hamnar lätt i drömspår som viskar om urtida ceremonier och själsresor, om manifesterande av årstiderna, om astronomi och astrologi, och kanske om långväga pilgrimsfärder.

Rane stenar är utan tvekan en mycket kraftfull och speciell plats. Jag nåddes av en vag, besynnerlig upplevelse av att människooffer utförts på platsen. Jag hade gärna velat stanna längre, så att de inre bilder platsen gav upphov till kunnat bli tydligare. En ide är att övernatta i mitten av den ovala formationen, för att se vilka förbindelser drömtillståndet öppnar.  

1300-tals kyrkan i Södra Råda var en av Sveriges äldst bevarade träkyrkor. Den förstördes helt i en anlagd brand 2001.

Kyrkan var dekorerad med några av de mest spektakulära medeltidsmålningarna i Norden. Hela det inre kyrkorummet var täckt från golv till tak med målningar. Det fanns planer på att föreslå kyrkan som världsarv. 

Arkeologiska undersökningar har funnit spår efter en äldre stavkyrka.

Nu är kyrkan restaurerad och på platsen får man en känsla för hur den kan ha sett ut när den fortfarande fanns i fysisk form.

Selma spa ser ut så här:

Och här är böckerna jag inhandlade på Böckernas hus: